Boek een harpist of harpdocent

Terug
Telefoon: 06 40587484
E-mail:
Website: www.brendadorgroot.com

Brenda Dor-Groot

Brenda studeerde harp aan het Rotterdams Conservatorium bij Teresia Rieu. Een vroege start (13 jr) aan de jong talentafdeling en Teresia's gedegen docentschap leverden haar een stevige muzikale en technische basis op. Daarop volgde een studiejaar aan de Hochschule für Musik Köln/Abteilung Aachen bij Helga Storck, uitmondend in het winnen van twee Europese orkestaudities in één jaar: het European Union Youth Orchestra o.l.v. Bernhard Haitink en het Schleswig-Holstein Festival Orchestra met Christoph Eschenbach. Een laatste conservatoriumjaar in Rotterdam gaf haar de kans om bij Godelieve Schrama haar spel op technisch en muzikaal vlak verder te verfijnen.

Hoewel zij nog graag en met enige regelmaat puur klassieke opdrachten aanneemt, heeft Brenda zich in de loop der jaren gefocust op jazz, blues en improvisatie. Aan de hand van masterclasses en privélessen van o.a. Park Stickney, Carol McLaughlin en Deborah Henson-Conant, maar ook door lessen van andere instrumentalisten en vooral door durf en ervaring.

Ze treed op als solist en in enkele interessante combinaties:Met DJ improviseert zij op tracks die variëren van lounge tot jazz, dance, techno en house. Haar improvisaties met violist Sietse van Gorkom vinden vaak hun oorsprong of inspiratie in klassieke of folkachtige thema's (bestaand of ter plekke bedacht) om in funky muziek met veel drive te eindigen. Zowel solo als met fagottiste Marieke voor de Wind speelt ze originele en gepassioneerde improvisaties, zonder enige muzikale afspraken vooraf, soms volledig vrij, soms naar aanleiding van een thema, tekst of beeldend kunstwerk. Voor het meer reguliere jazz circuit speelt Brenda bovendien met een jazz combo (viool, harp, bas en drums) en een blues band (gitaar, harp, bas, drums).


Met Sabine Meijers vormt zij een harpduo dat zowel klassieke muziek als jazz speelt. Ook zijn zij samen de oprichters van en drijvende krachten achter de Jazz Harp Foundation. Deze internationale organisatie stimuleert en promoot het gebruik van de harp in jazz, rock, pop, etc. en verzorgt jazzharp educatie op vele niveaus. Brenda en Sabine organiseren daartoe o.a. het Jazz Harp Festival, de Jazz Harp Academy en diverse studiedagen, en geven wereldwijd basisworkshops Jazz, Blues en Improvisatie voor harp op festivals en muziekscholen. Zie voor meer informatie www.jazzharp.org.

Naast workshops geeft Brenda ook privélessen op het gebied van jazz, blues, improvisatie en arrangeren, spelen in een band en versterking. Deze lessen zijn voornamelijk bedoeld als aanvulling op reguliere harplessen. Ook is zij beschikbaar als vervanger voor reguliere lessen op muziekscholen of in privé praktijken.