Actueel:
Terugblik concours Beate Loonstra

Terug

Geplaatst: dinsdag 10 januari 2012

“Kun je eigenlijk wel genieten van je kerstvakantie?” vroeg een vriendin me aan de telefoon. Mijn eerste reactie: “Huh, welke kerstvakantie? Ik ben hard aan het studeren!” Dat krijg je als je na een druk jaar besluit ook nog ‘even’ mee te doen aan een harpconcours. Twijfel over deelname aan het concours had ik niet, maar aan het moment waarop het plaatshad moest ik toch even wennen. Zo vlak na Kerst, als je net overal hebt gespeeld… Achteraf kon ik op al die plekken juist mooi mijn concoursrepertoire vast voorspelen. Ideaal!

Senza pedale, het verplichte stuk. Hoe vaak zijn er in de les grapjes gemaakt over ‘of ik de pedalen wel goed had staan’ als ik even ergens halverwege een maat moest beginnen? Te vaak J. Des te meer aandacht werd er gevraagd voor het ritme en de (dynamische) opbouw van het stuk. Het was een uitdaging om het te laten swingen, maar wel een heel leuke. Toen ik onlangs een orkestpartij bestudeerde bedacht ik dat ik blij was dat het verplichte stuk geen Senza Mesura heet. (Wellicht een idee voor uw volgende compositie, meneer Burgers?)

Verder heb ik de fantasie van Walter-Kühne op het thema van Tchaikovsky’s opera Eugene Onegin (goed opletten dat ik niet de typfout ‘Eugene Ongein’ maak, zoals ik wel eens heb gedaan) gespeeld. Het is een heerlijk stuk om met hart en ziel ten gehore te brengen!

Van de concoursdagen zelf heb ik veel geleerd. Mentaal vond ik het niet altijd makkelijk. Als je om 10.45 uur komt om in te spelen in de zaal en dan hoort dat je als laatste (ong. 15:45 uur) spelen moet, hoe overbrug je dan al die tijd? Gelukkig heb ik toch ontspannen kunnen spelen, door me te richten op waar ik altijd mee bezig ben (jury of geen jury): gewoon lekker muziek maken op het mooiste instrument dat er is. De positieve reactie van je publiek is je beloning, de waardering van de jury het toetje. Een goede organisatie doet de rest (bedankt!).

“Kun je eigenlijk wel genieten van je kerstvakantie?” Het voelde wel niet als vakantie, ik heb er wel van genoten! ”

door Beate Loonstra, die de tweede prijs won in de categorie vooropleiding-1e en 2e jaars conservatorium.