Actueel:
Open Harp Dag zaterdag 3 november Roosendaal

Terug

Geplaatst: maandag 16 juli 2012

De Nederlandse Harp Vereniging en de Nederlandse Folk Harp vereniging geven samen vorm aan deze dag. Het belooft een afwisselende dag te worden dus we hopen dat jij er na het lezen van onderstaand programma net zo’n zin in krijgt als wij!

We zijn deze dag te gast bij Centrum voor de Kunsten, Burgerhoutsestraat 23, 4701EK in Roosendaal, waar Ghislaine Maclaine Pont de harpdocente is.

Zuid-Amerikaanse harpmuziek, workshop door Jopie Jonkers en Inge Frimout-Hei.

Hoe speel je Zuid-Amerikaanse harpmuziek lekker pittig en hoe krijg je die gespierde syncopen?

Tijdens deze workshop krijg je veel tips & tricks.

Er zal een beginners- en een gevorderdengroep gevormd worden, zodat ieder op zijn niveau deze geweldige kant van de harp kan ontdekken. Als afsluiting laat je bij de slotpresentatie ook het publiek genieten van deze swingende muziek.

Jopie en Inge schreven samen Arpa Latina, de succesvolle methode voor Zuid-Amerikaans harpspel. Inmiddels hebben zij hard gewerkt aan Arpa Latina, deel II. Uiteraard kun je dit nieuwe muziekboek aanschaffen tijdens de Open Harp Dag.

Historische improvisatie, workshop door Constance Allanic.

Iedereen kan improviseren: wie heeft er niet eerst leren praten, voordat hij of zij leerde lezen? Improvisatie speelt in vele muziekstijlen een belangrijke rol, en ook 'oude' muziek uit de renaissance en barok wordt anno 2012 nog dagelijks geïmproviseerd.

Een baslijn of akkoordenreeks wordt ook wel een ground genoemd, en grounds uit de 16e en 17e eeuw zijn er vele, van heel eenvoudig tot veel complexer en van alles daar tussen in.

In deze workshops gaan wij leren improviseren op grounds uit de renaissance en vroegbarok, en volgens de toen geldende 'grammaticale regels'.

Er zijn twee niveaus, in de ochtend om 11.00 uur voor gevorderden/conservatoriumstudenten/docenten, 's middags voor amateurharpisten.

Je kunt het voor je zelf zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je wilt, maar let op: het is wel nodig dat je drieklanken en hun omkeringen kent. Voor de gevorderden is het belangrijk om je ook bewust te zijn van leidtonen in mineur-toonsoorten.

Het is erg handig als je harp haakjes heeft (pedalen mag ook), maar een harp zonder haakjes kán ook (omstemmen tussen stukken door zal dan wel nodig zijn). Bij de gevorderden is een harp zonder haakjes misschien wel een extra uitdaging....

Alexander Techniek, workshop door Fiona Tree.

Speciaal voor docenten en studenten komt Fiona Tree 's middags een workshop Alexander Techniek geven. Fiona begon haar harpstudie in Engeland waarna ze deze in Nederland vervolgde bij Phia Berghout en Edward Witsenburg. Helaas werd zij tijdens haar muzikale carrière geconfronteerd met een blessure. Op zoek naar genezing kwam zij in aanraking met de Alexander Techniek. Dit bracht haar zoveel goeds dat zij zich hierin specialiseerde.

Tijdens de workshop zal Fiona aandacht besteden aan balans en coördinatie, evenwicht tussen geest en lichaam, een goede houding en het optimaliseren van de prestatie. Ook zal zij vertellen hoe je dit in je dagelijkse lespraktijk kunt toepassen bij je leerlingen.

Lunchconcert

Het lunchconcert bestaat dit jaar uit twee verschillende onderdelen.

Allereerst zal Regina Ederveen op haar Amerikaanse Lyon&Healy harp uit 1911, een kort Amerikaans programma spelen. In dit programma met als thema Harp the American way laat zij luchtige werken horen van Deborah Henson-Conant en Frank Voltz.

Regina behaalde haar solistendiploma aan het Utrechts Conservatorium. Als een van de hoogtepunten in haar carrière beschouwt ze het optreden met een internationaal orkest in de Carnegie Hall te New York. Ze speelt in een ensemble met klarinet, en in Anois, een Keltisch ensemble met zangeres Veronica Metz, waarbij Regina haar folkharp bespeelt.

Het tweede gedeelte van het lunchconcert brengt ons naar een hele nieuwe, spannende wereld!

De harpleerlingen van Ghislaine Maclaine Pont spelen het door haar bedachte muzikale verhaal: De vreselijke avonturen van Harpie Harrie en Oktavia Harpopus.

Als Harpie Harrie op een warme zomerdag een verkoelende duik in de zee neemt, komt hij in de onderwaterwereld terecht. Daar ontmoet Harpie Harrie een vreemdsoortige onderwaterharp, Oktavia Harpopus genaamd. Samen beleven ze spannende avonturen!

Avondconcert - Lavinia Meijer

Voor wie na een dag vol workshops nog geen genoeg heeft van de harp is er ’s avonds nog een leuke verrassing!

In Bergen op Zoom (zo’n 10 kilometer van Roosendaal) geeft Lavinia Meijer ’s avonds het theaterconcert Fantasy & Reality in theater de Maagd. Van 18.30 tot 19.30 uur geeft zij daar tevens een workshop voor de leerlingen van de muziekschool. Leden die naar het concert gaan mogen deze workshop als toeschouwer bijwonen!

Fantasy & Reality is een onewomanshow van Lavinia Meijer, een van de meest veelzijdige harpisten. Ze won de Nederlandse Muziekprijs, treedt op over de hele wereld en mocht onlangs de Edison publieksprijs voor haar cd Fantasies & Impromptus in ontvangst nemen.

Voor leden van beide verenigingen is het mogelijk dit concert en de workshop met korting bij te wonen.

De normale toegangsprijs voor het avondconcert (aanvang 20.00 uur) bedraagt € 16,- op de eerste rang. Wanneer je gebruik maakt van de kortingscode krijg je € 2,50 korting en betaal je tevens geen reserveringskosten.

Kaarten met korting kunnen nu al geboekt worden via de website www.demaagd.nl en de kortingscode is Harpvereniging.

Algemene ledenvergadering

De algemene ledenvergadering van de NFHV zal plaatsvinden om 10.15 uur, die van de NHV om 16.15 uur. Dit om iedereen die aan de workshops wil deelnemen in de gelegenheid te stellen ook de vergaderingen bij te wonen.

Proeflessen

Zoals altijd geven wij weer gratis proeflessen voor diegenen die nog geen harp spelen, maar er eens kennis mee willen maken. Graag vooraf opgeven via mail of antwoordstrook.

Afsluitende presentatie

Tijdens de slotpresentatie om 15:30 uur geven de workshopdeelnemers een impressie van wat er in de workshops gedaan is.

Kleine reparaties

Er is de mogelijkheid kleine reparaties aan uw harp te laten doen. Graag van te voren aanmelden bij [email protected]

Harpstands

Ook dit jaar zullen er weer verschillende harpbouwers en leveranciers aanwezig zijn met hun harpen, muziekboeken en accessoires. Hier kun je heerlijk instrumenten bespelen en beluisteren, rondsnuffelen, bladmuziek kopen en vragen stellen. Zorg dat je wat geld bij je hebt voor het geval je iets wilt kopen.

Praktische zaken

De workshop Zuid-Amerikaanse harpmuziek begint 's morgens en wordt 's middags vervolgd, Historische improvisatie voor docenten/studenten is 's morgens, voor amateurs 's middags. De workshop Alexander Techniek voor docenten is 's middags.

Deelname aan de workshops kost € 20,- voor leden van de NHV of NFHV en € 25,- voor niet-leden.

Voor koffie, thee, frisdranken en een broodje wordt gezorgd. De deelnemers aan de workshops nemen behalve hun (Keltische) harp, ook een muziekstandaard en evt. een harpkruk mee.

Dagschema

09.45 - 10.15 aankomst deelnemers workshops
10:15 algemene ledenvergadering NFHV
11.00 - 12.15 workshop Zuid-Amerikaans
11.00 - 12.15 docentenworkshop Hist. improvisatie
12.30 uur lunchconcert
13:45 - 15.15 docentenworkshop Alexandertechniek
14.00 - 15.15 workshop Zuid-Amerikaans (vervolg)
14.00 - 15.15 workshop Hist. improvisatie amateurs
15.30 uur presentatie workshops
16.15 uur algemene ledenvergadering NHV
18.30 - 19.30 workshop Lavinia Meijer (bij te wonen als toeschouwer)
20.00 uur concert Lavinia Meijer (De Maagd, Bergen op Zoom)

Aanmelden voor de workshops en proefles

Aanmelden (graag vóór 13 oktober) voor een van de workshops of een proefles kan via [email protected]

Vermeld in je e-mail je naam, adres, telefoonnummer, e-mail adres, leeftijd, aantal jaren les en de workshop(s)/proefles van je keuze.

Daarnaast maak je het verschuldigde bedrag over op rekeningnummer 6883000, t.n.v. Nederlandse Folk Harp Vereniging, Berlicum (NB)

 

Klik hier om aan te melden: http://www.folkharp.nl/aanmelden-openharpdag.htm

 

Download ook de PDF met informatie