Actueel:
Open Harp Dag - 2 november 2013 te Vleuten

Terug

Geplaatst: vrijdag 23 augustus 2013

De Nederlandse Harp Vereniging en de Nederlandse Folk Harp vereniging geven samen vorm aan deze dag. Het belooft een afwisselende dag te worden dus we hopen dat jij er na het lezen van onderstaand programma net zo’n zin in krijgt als wij! We zijn deze dag te gast bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten, locatie Vleuten. Burchtpoort 5, 3452 MD Vleuten. Constance Allanic is de harpdocente van het UCK.

Dagschema
10.00 - 10.30 Algemene Leden Vergadering NFHV
10.30 - 11.00 Algemene Leden Vergadering NHV
11.00 - 12.15 workshops
- Instant Composing, Wouter Hakhoff
- concoursmuziek, Arne Werkman

12.30 - 13.00 lunch
13.00 - 14.00 concert trio42
14.00 - 15.15 workshops
- Instant Composing vervolg
- de zelfstandige harpist, Ton Lamers

15.30 slotpresentatie: Ande le murre gilya en Instant Composing
16.00 einde

Instant Composing, workshop door Wouter Hakhoff
In deze workshop leidt Wouter je door de vele mogelijkheden van het ter plekke muziek maken zonder gebruik van het notenschrift. Belangrijkste onderdelen daarbij zijn het instant componeren en improvisatie. Improviseren is niet gewoon 'maar wat doen'. Improviseren is het opnieuw rangschikken van muzikaal materiaal. Dat kan met melodieën, ritmes, harmonieën, klanken en met vorm. In deze workshop kijken we eerst hoe nieuw muzikaal materiaal gemaakt kan worden. We leren hoe we hiermee kunnen bouwen en improviseren. De deelnemer voelt zich voortdurend betrokken bij de gemaakte muziek. Tijdens de workshop wordt gebruik gemaakt van de Amerikaanse improvisatietechnieken Cobra (John Zorn) en Soundpainting (Walther Thomson). Hierbij wordt veel gewerkt met bordjes en dirigeertekens. De functie van de dirigent (aanjager) is hierbij zeer belangrijk en deze rol zal uiteindelijk ook door deelnemers vervuld gaan worden. De workshop kan gevolgd worden door harpisten van alle niveau's en deze kunnen ook gemakkelijk samen in één groep spelen. Wouter is dirigent, trompettist en componist/arrangeur. Hiernaast geeft hij improvisatieworkshops en trainingen gebaseerd op de improvisatievormen Cobra en Soundpaninting. Sinds 2012 is Wouter betrokken bij de Leerorkesten in Amsterdam. Hij mocht met deze orkesten optreden voor koningin Beatrix, bij de opening van het Holland Festival en hij dirigeerde 1500 kinderen in de Heineken Music Hall speciaal voor prinses Maxima. Vanuit zijn rol als dirigent werkt hij mee aan de ontwikkeling van methodieken speciaal voor dit soort leerorkesten. Als trompettist is Wouter ook overal aanwezig. Hij speelde samen met grote namen uit de jazzwereld en ook met hedendaagse popbands zoals De Jeugd van Tegenwoordig. Deelname aan deze workshop kost € 20,- voor leden van de NHV of NFHV en € 25,- voor niet-leden. De workshop is inclusief lunch en koffie/thee/limonade. Uiteraard neem je je eigen harp mee!

Rosa Spier concours
Harparium en Harps & Horses, workshop door Arne Werkman Op 27 en 28 december 2013 wordt het tweede Rosa Spier Harpconcours gehouden. De verplichte werken werden geschreven door componist Arne Werkman. Om de deelnemers aan het concours de gelegenheid te geven zich goed op het concours voor te bereiden is Arne Werkman tijdens de Open Harp Dag aanwezig om uitleg over zijn stukken te geven en krijgen de deelnemers de kans om de verplichte werken alvast eens vóór te spelen. De verplichte werken voor het concours zijn afkomstig uit de suites Harparium en Harps & Horses. In opdracht van de Manufacture de Harpes David schreef Arne Toccata en Promenade. Al snel ontstond daarna het idee om rond beide werken een suite te schrijven. In Harparium, voor pedaalharp, draait het om dieren in ongewone situaties en zo werd bijvoorbeeld de Toccata Turkey’s Toccata. In de suite Harps and Horses, voor de kleine harp, geïnspireerd op de paardrijdavonturen van zijn jongste dochter, draait het om de verbeelding van het paardrijden met als bekroning de Promenade. Arne Werkman is in Den Haag geboren en groeide op in Genève, Zwitserland en Frankrijk. Hij volgde zijn muzikale opleiding aan het Conservatorium van Genève en studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit van Genève. Hij zette zijn compositiestudie voort bij Tristan Keuris aan het Conservatorium van Utrecht. Zijn werken zijn veelvuldig uitgevoerd in Nederland en in het buitenland, door vooraanstaande musici, koren, ensembles en orkesten en zijn composities worden met regelmaat op de radio uitgezonden en een aantal daarvan zijn op cd opgenomen. Deelname aan deze workshop is gratis voor concoursdeelnemers. Je dient je wel van te voren aan te melden, met vermelding van het (eventueel) door jou te spelen werk. Meer info over het concours vind je op nederlandseharpvereniging.nl.

Lunchconcert, The Ice Maiden door trio42
Voor het lunchconcert hebben wij bijzondere gasten weten te strikken! Harpist Remy van Kesteren timmert nationaal en internationaal hard aan de weg. Met zijn verrassende en sprankelende trio42 betreedt hij nieuwe muzikale paden. Zij brengen een prachtig programma rondom het ijzingwekkende sprookje van Hans Christian Andersen The Ice Maiden waarop Igor Stravinsky zijn ballet Le Baiser de la Fée schreef. In dit programma brengt trio42 bloedstollende muziek, Russische expressiviteit en een spiksplinternieuwe compositie van de Nederlands-Argentijnse componist Carlos Micháns. trio42 wordt gevormd door drie jonge topmusici: Remy van Kesteren, Merel Vercammen (die speciaal voor dit concert uit Londen overkomt!) en Christiaan van der Weij. Vol passie geven zij op harp, viool en saxofoon de muziek een nieuwe impuls in veelzijdige en fantasierijke programma’s. De drie musici - als solisten op jonge leeftijd al winnaars van belangrijke (inter)nationale prijzen - hebben elkaar gevonden in een zoektocht naar repertoire voor deze onbekende, maar verrassend mooie samenstelling, die door hun enthousiaste presentatie voor een breed publiek toegankelijk is. Ze volgden masterclasses bij het Enesco Quartet en spelen op vele podia en festivals zoals het Internationaal Kamermuziek Festival van Janine Jansen, het Grachtenfestival, de NJO Muziekzomer, de Zeister Muziekdagen en Festival Classique. In het najaar van 2011 kwam hun debuut-cd Destination uit. Het lunchconcert is gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage zal zeer op prijs gesteld worden!

De zelfstandige harpist, paneldiscussie, inleiding en gespreksleiding door Ton Lamers De harpist(e) van tegenwoordig ziet zich steeds meer geconfronteerd met de zakelijke kant van zijn/haar vak. De meesten hebben al lang niet meer één baan maar werken vaak deels in loondienst, deels als zelfstandige, en ook daarop zijn weer vele variaties te vinden. Al deze verschillende situaties roepen vele vragen op. Daarom hebben wij een panel samengesteld met ervaringsdeskundigen. Zij zullen deelnemen aan de discussie en hun ervaringen delen met het publiek. Het is de bedoeling dat het publiek deelneemt aan het gesprek en met vragen uit de praktijk kan komen om zo met elkaar de complexe materie van de zelfstandige harpist iets minder complex te maken! Ton Lamers studeerde aan het conservatorium te Enschede. Naast een tienjarige carrière als docent en adjunct- directeur in het amateurmuziekonderwijs volgde hij nog diverse opleidingen op het gebied van bedrijfseconomie en hij studeerde hij Rechtswetenschappen. Inmiddels heeft hij zich ontwikkeld tot juridisch-economisch specialist op het gebied van de uitvoerende kunsten. Het bekendste boek van Ton Lamers heeft als titel Musiconomie dat inmiddels na vier drukken als een standaardwerk op zijn gebied kan worden beschouwd. De paneldiscussie is gratis toegankelijk voor belangstellenden.

Slotpresentatie
De Open Harp Dag wordt traditioneel afgesloten met een presentatie van wat er tijdens de workshop is geleerd. Voordat deelnemers aan de workshop Instant Composing van zich laten horen hebben we echter nog een ander verrassend optreden op het programma staan! Ande le murre gilya... (In mijn liederen...) Er is een Roma (zigeuner-) sprookje dat vertelt dat op de dag dat de landen verdeeld werden over de volkeren van de wereld, de Roma het te druk hadden met dansen en musiceren. Zij vergaten om in de rij te gaan staan om een land toebedeeld te krijgen, en sindsdien zijn muziek en dans hun thuisland... De dichter J.J. Slauerhoff, die een groot deel van zijn leven op zee was als scheepsarts schreef: 'Alleen in mijn gedichten kan ik wonen...' Constance Allanic en Krista de Jong maken een korte voorstelling waarin moderne dans, harp en Roma-muziek samenkomen rond thema's als geborgenheid en thuiskomen. Constance studeerde klassieke en historische harp en viola da gamba aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag. Aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten doceert zij harp en viola da gamba, en aan het Amsterdams Conservatorium historische harp. Zij is actief als freelance muzikant en Roma- (zigeuner-) danseres. Deze verschillende facetten komen bijeen in haar eerste boek, dat in het najaar van 2013 zal verschijnen bij Frimout Music. Het boek bevat Romaliederen en danswijsjes uit o.a. Roemenië, Hongarije, Griekenland en Rusland, gearrangeerd voor Keltische harp solo (ook speelbaar op pedaalharp). Een paar hoogtepunten uit het boek zullen te horen zijn in Ande le murre gilya. Krista de Jong studeerde af aan de Rotterdamse Dansacademie met als specialisaties klassiek ballet en moderne dans. Daarna heeft zij acht jaar gedanst bij het Utrechtse dansgezelschap Dansend Hart, tegenwoordig De Dansers. De slotpresentatie is gratis toegankelijk voor belangstellenden.

Proeflessen
Zoals altijd geven wij weer gratis proeflessen voor diegenen die nog geen harp spelen, maar er eens kennis mee willen maken. Graag vooraf opgeven via mail of antwoordstrook.

Harpstands
Ook dit jaar zullen er weer verschillende harpbouwers en leveranciers aanwezig zijn met hun harpen, muziekboeken en accessoires. Hier kun je heerlijk instrumenten bespelen en beluisteren, rondsnuffelen, bladmuziek kopen en vragen stellen. Zorg dat je wat geld bij je hebt voor het geval je iets wilt kopen.

Praktische zaken
De workshop Instant Composing begint 's morgens en wordt 's middags vervolgd, de workshop rond de muziek van Arne Werkman is 's morgens. Bij veel belangstelling wordt deze eventueel verlengd naar de middag, geef je dus van te voren op! De paneldiscussie de zelfstandige harpist zal om 14.00 uur 's middags beginnen. De deelnemers aan de workshops Rosa Spierconcours en Instant Composing nemen behalve hun (Keltische) harp, ook een muziekstandaard en evt. een harpkruk mee. Koffie, thee en limonade zijn tijdens deze dag gratis verkrijgbaar. Deelnemers aan de workshop Instant Composing worden tevens voorzien van een broodje bij de lunch. Voor de overigen zullen er broodjes te verkrijgen zijn á € 1,- per stuk.

Meld je hier aan: http://www.folkharp.nl/index.php/activiteiten