Agenda:
De Open Harp Dag 2014

25 oktober 2014

Terug

De Open Harpdag wordt ook dit jaar weer gezamenlijk georganiseerd door de Nederlandse Folk Harp Vereniging en de Nederlandse Harpvereniging. We zijn dit keer te gast in Cultura Ede, waar Saskia van Hattem harpdocente en onze gastvrouw is.

 

DAGSCHEMA: asdfasdfasdf
10.00u algemene ledenvergadering NFHV
10.30u algemene ledenvergadering NHV
11.00-12.15u workshop Ensembleleiding
11.00-12.15u workshop Jazz, Blues en Improvisatie
11.00-12.14u workshop Improvisatie voor beginners
12.30u lunchconcert
14.00-15.15u workshop Webpresence en Social Media
14.00-15.15u workshop Jazz, Blues en Improvisatie (vervolg)
15.30u slotpresentatie
16.00u einde

 

Ensembleleiding
workshop door dirigent Peter van Aerts

Zowel de doorgewinterde als de aankomende docent kunnen in deze workshop hun kennis en kunde op het gebied van ensembleleiding vergroten. Naast puur directietechnische aspecten komen zaken aan de orde als repetitietechniek en het communiceren met het ensemble in muzikale zin, en worden voorkomende problemen besproken. Er wordt aan de hand van vooraf verstrekte huiswerkopdrachten gewerkt aan La Ragazza van Bernard Andrès. Het volwassenen-ensemble van Manja Smits bij Kunstbedrijf Arnhem zal bij de workshop en tijdens de eindpresentatie als ‘proefkonijn’ fungeren.

 

Jazz, Blues en Improvisatie op de harp
workshop door Sabine Meijers en Brenda Dor-Groot van de Jazz Harp Foundation

Een praktische introductieworkshop van 2 x 75 minuten. Onder het motto ‘Jazz & Blues Demystified’ maken Sabine en Brenda de basisprincipes behapbaar en vooral: gelijk speelbaar.

Hun methode ‘The Very Basics of Jazz, Blues en Improvisation’ is gebaseerd op het stap voor stap behandelen en praktisch toepassen van vaardigheden die je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan, alleen of met anderen.

Wat is swing time? Wat te doen met een akkoordsymbool? Hoe maak je een baslijn? Hoe kan je eenvoudig improviseren? Wat is een bluestoonladder? Houd je handen op de snaren en verwerk de antwoorden direct. Aan het eind van de dag kan je met een gevulde gereedschapskist naar huis én heb je met de hele groep een stuk gebouwd om op de eindpresentatie te laten horen.

Het helpt wel als je weet wat een drieklank is en als je links en rechts de goede snaren kan grijpen bij het noemen van de notennamen, dus een paar jaar harples is voor deze workshop geen overbodige luxe. Je hoeft echter geen jazzervaring te hebben om na deze workshop swingend naar huis te gaan.

Improvisatie voor beginners
workshop door Julia Stegeman

Er zijn zoveel aanmeldingen van mensen die nog niet zo lang spelen maar wel heel enthousiast zijn dat er een extra improvisatieworkshop is ingelast voor beginners met 0-3 jaar les.

 

Webpresence en Social Media voor artiesten
workshop door Martijn Crama van Music United en Artez.

Voor professionals én amateurmuzikanten. Voor de moderne harpist én de hopeloos achterlopende.
Martijn Crama geeft zijn visie op een optimaal gebruik van de mogelijkheden van het internet voor de zelfstandige artiest. Daarnaast bespreekt hij bestaande sites en profielen en beantwoordt hij vragen.

Moet ik op de social media of is een eigen website genoeg? Waar moet mijn website idealiter aan voldoen? Hoe gebruik ik mijn facebook pagina zakelijk gezien het slimst? Welke middelen kan ik het beste gebruiken om mijzelf beter in de markt te zetten, en hoe? Eh… waar moet ik beginnen?

Met een beetje geluk zie je na deze workshop door de bomen het bos weer, ga je naar huis met een vers plan de campagne of krijg je nét die ene tip waardoor alles op z’n plek valt.

Lunchconcert
door Duo Bilitis

Duo Bilitis bestaat uit Eva Tebbe (harp) en Ekaterina Levental (harp en mezzo-sopraan). Het duo is een uniek ensemble op de Nederlandse podia en daarbuiten, zowel door de dubbelrol van Ekaterina (terwijl overigens ook Eva het stemgebruik niet schuwt), als door hun repertoirekeuzes, thematische programma’s en samenwerkingen met theater en dans. Ze zoeken graag het avontuur buiten de gebaande paden en hebben dan ook inmiddels naam gemaakt met hun boeiende en spraakmakende programma’s en intense samenspel.

In dit programma klinkt de rijke, orchestrale klankwereld van de grote Franse componist Claude Debussy naast composities van eigentijdse componisten die zich heel specifiek verdiept hebben in de mogelijkheden van de moderne pedaalharp èn zelfs troubadour harp. Lines, Dots and So On voor twee harpen van Rene Samson beleeft zijn premiere tijdens dit concert!

Het theatrale aspect wordt hier vertegenwoordigd door de compositie Zwart als Inkt van Joost Kleppe. Eigenlijk een sprookje dat wij allemaal wel kennen: Sneeuwwitje, maar dan in de gruwelijkere versie van schrijver Wim Hofman.

 

Slotpresentatie
De Open Harp Dag wordt traditioneel afgesloten met een presentatie van wat er tijdens de workshops is geleerd. De workshop Ensembleleiding leent zich natuurlijk uitstekend voor een eindpresentatie, en ook de deelnemers van de Jazz, Blues en Improvisatieworkshop zullen van zich laten horen. Met een beetje geluk komt dit vervolgens aanstekelijk ter sprake op de social media J.

Tot slot presenteren leerlingen van Saskia van Hattem, harpdocent bij Cultura, een korte muzikale vertelling.

 

Algemene ledenvergadering
De algemene ledenvergadering van de NFHV zal plaatsvinden om 10.00 uur, aansluitend die van de NHV om 10.30 uur. Dit om iedereen die aan de workshops wil deelnemen in de gelegenheid te stellen ook de vergaderingen bij te wonen.

Proeflessen
Zoals altijd geven wij weer gratis proeflessen voor diegenen die nog geen harp spelen, maar er eens kennis mee willen maken. Graag vooraf opgeven via mail of antwoordstrook.

Harpstands
Ook dit jaar zullen er weer verschillende harpbouwers en leveranciers aanwezig zijn met hun harpen, muziekboeken en accessoires. Hier kun je heerlijk instrumenten bespelen en beluisteren, rondsnuffelen, bladmuziek kopen en vragen stellen. De exposanten zijn: De Troubadour, De Zingende Snaar, Jos van Zaane, De Veer-van Hattem harpen, Otja harpcenter, Camac Harps Belgium i.s.m. Harpstudio Rotterdam, Sharpsounds, Antoine Theunissen, de Jazz Harp Foundation, Ingrid Beerda, Jan Jonkers, Claus Hüttel.

Inschrijven, reserveren en kosten
Deelname aan de workshops kost € 20,- voor leden van de NHV of NFHV en € 25,- voor niet-leden. Dit bedrag biedt toegang tot zowel de ochtend als de middagworkshop en is inclusief koffie/thee/limonade.
Reserveren voor het lunchconcert is niet noodzakelijk. Het concert is gratis toegankelijk, echter een vrijwillige bijdrage zal zeer op prijs worden gesteld!
De slotpresentatie en de expositie zijn gratis toegankelijk voor alle belangstellenden.

Aanmelden kan via de website www.folkharp.nl of via e-mail naar .