Agenda:
Open Harpdag 2015

31 oktober 2015

Terug

Open Harp Dag – 31 oktober 2015 te Tilburg

Locatie:

Koning Willem II College
Tatraweg 80
Tilburg

Aanmelden:

www.folkharp.nl

De Nederlandse Folk Harp Vereniging en de Nederlandse Harpvereniging organiseren samen de jaarlijkse Open Harp Dag. Een dag van ontmoeten en leren voor studenten, professionals én amateurs en een uitgelezen mogelijkheid voor een kennismaking met de harp voor liefhebbers en luisteraars.

Met trots bieden wij dit jaar een programma vol inspirerende workshops en grote namen! Kinderen kunnen onder leiding van Sabien Canton een echte Première instuderen. Voor deelnemers aan het Rosa Spier Harpconcours zijn er workshops over de opdrachtwerken met de componisten zelf. Avontuurlijke liefhebbers kunnen zich met Anouk Platenkamp wagen aan hun eerste sessie. Niemand minder dan Erik Ask-Upmark, de Zweedse ‘Meestermuzikant van het Rijk’, leidt je de wereld van Scandinavische Folk binnen en Anneleen Lenaerts, soloharpiste van de Wiener Philharmoniker, geeft masterclasses aan studenten en gevorderde amateurs. Tijdens de lunch kun je op je gemak langs de harpexpositie lopen en luisteren naar het leerlingenensemble van Margaret Forrest en Valérie Rijckmans. Tijdens de lunchpauze wordt ook het nieuwe jubileumboek gepresenteerd dat wordt uitgebracht ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van de NFHV. Het Slotconcert wordt gegeven door Erik Ask-Upmark en Anneleen Lenaerts, met een gastoptreden van Prinses Christina Concours winnares Michelle Sweegers.

We zien ernaar uit je 31 oktober te ontmoeten!

Dagschema

10.00 opening harpexpositie

10.30 - 12.00 workshops

- Scandinavische Folk, intermediate/gevorderd (Erik Ask-Upmark)
- Sessie Start-Kit deel, beginners (Anouk Platenkamp)
- Rosa Spier Harpconcours, workshop opdrachtcompositie folkharp (Sabien Canton)
- Masterclass klassiek (Anneleen Lenaerts)

12.00 lunch

13.00 lunchconcert door leerlingen van Valerie Rijckmans en Margaret Forrest en presentatie NFHV Jubileumboek

14:00-14:15 workshops

- Kinderworkshop: Première! (Sabien Canton)
- Scandinavische Folk vervolg (Erik Ask-Upmark)
- Sessie Start-Kit vervolg (Anouk Platenkamp)
- Masterclass vervolg (Anneleen Lenaerts)

16.00 Slotconcert met Erik Ask- Upmark en Anneleen Lenaerts met gastoptreden van Michelle Sweegers

Workshops

Je kunt dit jaar kiezen voor workshops van één of meer dagdelen. De kinderworkshop Première en de beide Rosa Spier Harpconcours workshops zijn één dagdeel. De overige workshops zijn twee dagdelen.

Scandinavische Folk, workshop door Erik Ask-Upmark

Doelgroep: intermediate tot gevorderd. Ervaring met op gehoor spelen is gewenst.

Al eens geprobeerd om Scandinavische (dans) muziek op harp te spelen? Erik Ask-Upmark komt speciaal voor vandaag uit Zweden overgevlogen om je de fijne kneepjes te leren! In deze workshop ligt de focus op het leren van ‘tunes’ (polska, scottish etc), maar ook: ‘wat maakt de Zweedse folk uniek’: toonladders, ritme’s, akkkoorden. Je leert bijvoorbeeld op z’n Zweeds mee te tappen met je voet. De workshop is voor spelers mét en zonder ervaring in het spelen van Scandinavische muziek. Er wordt op gehoor lesgegeven maar bladmuziek is aan het einde van de les beschikbaar. Opname apparaatjes zijn welkom!

Erik Ask-Upmark is één van de weinige folkharpisten gespecialiseerd in Scandinavische muziek. Een bijzondere harper met een eigen stijl en fascinerende demptechnieken! Zijn boek ‘The Nordic Harp vol.1’ is bij velen bekend en geliefd. Een paar jaar geleden gaf Erik enkele succesvolle harp & dans workshops in Nederland. Nu het thema van de najaarseditie van de FolkHarpFolks ‘Scandinavië’ is (je vindt hier ook een paar van zijn composities / arrangementen!) moesten wij hem natuurlijk wel naar Nederland halen. Lees meer over Erik bij het concertprogramma.

Kinderworkshop: Premiere! door Sabien Canton

Doelgroep: geschikt voor kinderen die 2 maanden tot 5 jaar les hebben.

Heb je al eens een echte première gespeeld? Een première is een stuk dat nog door niemand is gespeeld! Ben jij de allereerste die Sabien’s nieuwe stuk speelt? Het niveau is Harpologie 1 en 2 en het stuk bestaat uit een aantal verschillende partijen die we ter plekke zullen studeren, repeteren, uitproberen, improviseren en concerteren. Snelle vingers zijn niet noodzakelijk, een beetje lef en veel verbeeldingskracht wel!

Sabien Canton is een veelzijdig harpiste, wiens hart ligt bij kamermuziek en hedendaagse muziek. Naast haar uitvoerende activiteiten veroverde zij ook de harten van vele harpleerlingen met haar in 2004 verschenen harpmethode Harpologie. Harpologie deel 1, 2, intro en duetten zijn inmiddels in vier talen vertaald en in een groot deel van Europa te koop.

Rosa Spier Harpconcours-workshops, door Sabien Canton & Eef van Breen

Doelgroep: deelnemers RSHC
De componisten van de Rosa Spier Harpconcours opdrachtcomposities geven extra inzicht in hun stukken. Sabien Canton schrijft voor de folkharp categorie, Eef van Breen voor de pedaalharpisten. Grijp je kans om live vragen te stellen en samen met de componist van jouw opdrachtstuk aan jouw performance te werken. Werkwijze is in de vorm van een masterclass: zo leer je ook van elkaars interpretaties.

Sessie Start-Kit, workshop door Anouk Platenkamp

Doelgroep: beginner (of beginner in het sessie spelen!)

Samen muziek maken, dat is toch het leukste wat er is?
Muziek maken geeft plezier en verbindt je met anderen. In de afgelopen FHF!’s heb je kunnen lezen over het spelen in een sessie, nu is het tijd om het zelf te ervaren! In deze workshop maak je de eerste stap op weg naar het spelen in een sessie: we gaan aan de slag met een eenvoudige Ierse tune die je terplekke leert. Daarna leer je met de akkoorden eenvoudige begeleidingen maken. Of je nog nooit samen gespeeld hebt, of al ervaring hebt met in een sessie spelen maakt niet uit! Ieder kan op zijn/haar eigen niveau de uitdaging aangaan om samen muziek te maken.

Anouk Platenkamp is al vijftien jaar actief folk-harpiste. Zelf heeft ze in de praktijk moeten leren hoe het is om in een sessie te spelen, niet altijd een gemakkelijke stap, maar wel eentje die haar veel plezier heeft gebracht! Nu is het tijd om deze kennis over te dragen en meer mensen kennis te laten maken met de lol van het sessie spelen.

Masterclass voor pedaalharp, door Anneleen Lenaerts

Doelgroep: studenten en gevorderde amateurs op pedaalharp

Foto: Marco Borggreve

We zijn blij dat Anneleen Lenaerts ons verzoek om tijdens de Open Harpdag te komen spelen en masterclass te geven enthousiast heeft aangenomen. Zo kan een behoorlijke groep studenten en gevorderde amateurs dicht bij huis profiteren van haar muzikaliteit en expertise. Zowel solostukken als kamermuziekwerken en orkestpartijen zijn welkom. Deelnemers kunnen blijven luisteren bij de overige spelers, toehoorders betalen de toehoordersprijs van €5,-. De tijd per speler wordt bepaald naar aanleiding van het aantal aanmeldingen en vol=vol dus schrijf je op tijd in.

Anneleen Lenaerts is, behalve soloharpiste van één van ’s werelds meest vooraanstaande orkesten, een gepassioneerd soliste en kamermusicus. Ze heeft ondanks haar jonge leeftijd al een schat aan ervaring, en studeerde behalve harp ook harmonieleer, contrapunt en fuga. Haar enorme muzikaliteit en technische beheersing complementeert ze met een grote liefde voor muziek, voor de harp, en voor parels in het repertoire. Kom spelen of luisteren en laat je inspireren!
Lees meer over Anneleen bij het concert programma.

 


Sabien Canton (foto:Daniel-Baggerman)

Concerten

Lunchconcert door het leerlingen-ensemble van Margaret Forrest en Valérie Rijckmans
Het precieze programma blijft nog even een verrassing!

Slotconcert met Michelle Sweegers, Erik Ask-Upmark en Anneleen Leenaerts.
Een bijzondere line-up! Uit Zweden komt folkharpist Erik Ask-Upmark de Scandinavische muziek vertegenwoorden. De Belgische harpiste Anneleen Lenaerts speelt een klassiek programma op de pedaalharp. Een kort voorprogramma wordt verzorgd door Prinses Christina prijswinnares Michelle Sweegers.

Het lunchconcert én het slotconcert zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage zal zeer op prijs gesteld worden!

Michelle Sweegers
Michelle is als zevenjarige met harplessen begonnen bij Margaret Forrest. In september 2011 werd ze aangenomen op de Academie Muzikaal Talent waar zij les kreeg van Erika Waardenburg. Vanaf september 2015 zal zij gaan studeren in Antwerpen bij Sophie Hallynck. Michelle heeft als soliste diverse prijzen gewonnen waaronder een 1e prijs op het Rosa Spier Harpconcours (2013) en een 2e prijs bij de finale van Prinses Christina Concours in 2015. Daarnaast heeft zij de JON prijs en de MAX Jong Talent Prijs gewonnen. Michelle is oud-leerlinge van het Koning Willem II College, waar ze orkest- en musicalervaring heeft opgedaan en deelgenomen heeft aan workshops in muziek, drama, dans en beeldende vorming.


Michelle Sweegers

Erik Ask-Upmark
Erik Ask-Upmark is een van de weinige folkharpisten gespecialiseerd in Scandinavische muziek. Zijn eerste solo album ‘Heaven’s Polska’ uit 2007 was een groot succes én de eerste cd met Zweedse muziek voor harp solo. Sindsdien werkte hij mee aan diverse opnames en mag hij zich zelfs ‘Riksspelman’ (meester-muzikant van het Rijk) noemen! Naast Keltische of folkharp bespeelt hij ook de historische Arpa Doppia met ensembles als Concerto Copenhagen en Ensemble Mare Balticum. Hij tourt de wereld rond als solist en met zijn ensembles Svanevit Dråm en Falsobordone. In zijn optredens hoor je zowel oude muziek als zijn Scandinavische wortels.

Anneleen Lenaerts
Met amper 27 jaar is Anneleen Lenaerts reeds één van de meest gelauwerde harpisten van haar generatie. In 2010 werd ze benoemd tot Solo Harpiste van de Wiener Philharmoniker. Tussen 1997 en 2009 won ze maar liefst zeventien prijzen op nationale en internationale harpwedstrijden waaronder de ‘Grand Prix International Lily Laskine’. Als solist speelde ze met orkesten zoals het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunk, Mozarteum Orchester, Philadelphia Chamber Orchestra, e.a. en ze maakte haar solodebuut in de Wigmore Hall in Londen. Anneleen kreeg haar harpopleiding van Lieve Robbroeckx. Ze studeerde verder aan de Conservatoria van Brussel en Parijs en behaalde in 2008 haar Master diploma voor harp met grootste onderscheiding. Ze rondde haar harpstudie af bij Isabelle Perrin met de 'Cours de perfectionnement' aan de Ecole Normale de Musique de Paris.
In 2008 verscheen haar eerste solo CD bij Egan Records en in 2011 bracht Aliud Records haar tweede solo CD uit met werken van Chopin en Liszt. Afgelopen jaar volgde een CD met drie belangrijke harpconcerti uit de 20e eeuw: van Joaquin Rodrigo, Reinhold Glière en Joseph Jongen.

Proeflessen

Zoals altijd zijn er gratis proeflessen voor diegenen die nog geen harp spelen, maar er kennis mee willen maken. Graag vooraf opgeven via mail op [email protected]

Kosten

Kinderworkshop Première: €12,50 voor leden NHV/NFHV, €15,00 voor niet-leden
Overige workshops: €20,00 voor leden NHV/NFHV, €25,00 voor niet-leden
Toehoorders zijn welkom en betalen €5,00 per workshop.
Elke workshop is inclusief lunch en koffie/thee/limonade.
De concerten en de expositie zijn gratis toegankelijk voor alle belangstellenden. Voor de concerten wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld.

Aanmelden

Voor de workshops en proefles kun je je aanmelden op www.folkharp.nl.
Meer info/vragen: